Om Nuri Kino

Den välklädde internationelle murveln

Han har avslöjat irakiska och iranska spioner, cyniska människosmugglare i Syrien, Säpos informatörer, pedofiler, korrumperade tjänstemän i Etiopien, lurendrejare på den turkiska landsbygden och kriminella poliser i Georgien.

Journalisten, författaren och filmaren Nuri Kino, vinnare av European Parliament Prize for Journalism 2010, är en av få reportrar i Sverige som arbetar med gränsöverskridande undersökande journalistik. Trots att arbetet många gånger är fyllt av risker har Nuri Kino alltså grävt efter gömda berättelser i länder som Syrien, Polen, Georgien, Etiopien, Grekland och Jordanien. Han jobbar åt medier i Nederländerna, USA, Turkiet och Danmark. I Sverige publiceras hans arbete i stort sett alla rikstäckande medier.

Nuri Kino är också en flitig debattör och föreläsare. Han har deltagit på seminarier i Ryssland och Kanada, föreläst på flera universitet, däribland Universität Paderbron i Tyskland, modererat i EU-parlamentet och hållit föredrag i den svenska riksdagen.

Inga ämnen är främmande för Nuri Kino. Hans avslöjanden om terrorism, spionage, underrättelsetjänster, korruption och konsekvenser av krig publiceras hos eller följs upp av internationella medier som Time Magazine, New York Times, BBC, al-Jazeera, Dan Rather Report och El Pais.

I Sverige är Nuri Kino mest känd för sina avslöjanden publicerade i landets största nyhetsredaktion, Sveriges Radios Ekot, där han arbetar med internationella avslöjanden i områden som få andra har hans kunskap om.

Nuri Kinos dokumentärfilmer och böcker har rönt stora framgångar. Hans rapport By God – Sex dagar i Amman bidrog till att sätta den irakiska flyktingsituationen högt upp på politikernas dagordning och flera länder, däribland Nederländerna och USA, och genererade stora summor pengar till olika flyktingorganisationer. Han skriver också åt välrenommerade organisationer så som Minority Rights Group.

Lagar och regler har ändrats efter avslöjade missförhållanden, exempel på det är utsatta barns situation i Sverige och flyktingbarns vardag i Jordanien.

Nuri Kinos rapportering gjorde krigshjälten Irena Sendler känd över hela världen.

För sin tv-serie Assyriska – landslag utan land vann han Guldpalmen på Beverly Hills Film Festival. Och för sina avslöjanden har Nuri Kino bland en rad andra priser varit i final till den prestigefyllda svenska utmärkelsen Guldspaden sex tillfällen och mottagit den vid tre.

Som kuriosa kan nämnas att Nuri Kino av designern Camilla Thulin utsetts till en av Sveriges mest välklädda män i boken Karlar med stil.

Hans nyligen utkomna reportagebok Den Svenske Gudfadern har väckt stor uppmärksamhet eftersom den innehåller många avslöjanden.

2011-06-04

Kommentarer inaktiverade.